1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz przełyku |
asia 1975
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 18796
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-12-03, 11:15 Temat: Guz przełyku |
Bardzo współczuję Ci straty Twojego Tatusia. Sama widzisz teraz jak nowotwory złośliwe szybko zabierają nam najbliższych. Mojemu Tatusiowi udało się przeżyć od diagnozy raptem 10 miesięcy. Do tej pory nie mogę się z tym pogodzić.Taka kochana osoba.Jedyne na co się leczył to nadciśnienie , migotanie przedsionków i prostatę . Nigdy na nic się nie uskarżał. To był taki miły grubiutki dziadzio. A choroba potrafiła zmienić Go w chodzący szkielet. Nowotwory to najgorsza z możliwych chorób jakie dotykaja obecny świat. Jeszcze raz Ci współczuję straty |
asia 1975
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-04-26, 18:54 Temat: Guz przełyku |
Jejunostomia to cienki wężyk połączony do jelita .Przez ten wężyk wprowadzany jest specjalny pokarm podłączony przez pompę skonstruowaną tak by odpowiednia ilość kropel tego pożywienia dostarczana była w danym czasie. Worek takiego pokarmu to zazwyczaj 1000cal. Mój Tatko miał zlecone 1500cal na dobę i tak była ustawiona pompa by podać pokarm ze specjalnych worków właśnie na dobę. Na początku staraliśmy się Tatusiowi podłączać pompę z tym jedzeniem na noc by w dzień nie musiał być uwiązany do stojaka z pompą i jedzeniem , później gdy nie był już w ogóle na chodzie i strasznie błądził podłączaliśmy pokarm w dzień gdyż łatwiej nam było Tatkę upilnować by nie wyrwał tego kabelka zrywając się do chodzenia.
Wiem jedno ten pokarm bardzo Go wzmocnił , przedłużył Mu życie i na pewno nie umarł z głodu bo gdyby tego chirurdzy onkologiczni Mu nie założyli własnie umarłby śmiercią głodową.
PEG ma podobną konstrukcję tylko wężyk lub rurka jest szersze i podłączone bezpośrednio do żołądka. W przypadku PEGa można przygotować pokarm samemu i swoje własne pożywienie zmiksować i w konsystencji mniej więcej ciasta na naleśniki wstrzykiwać przez tą rurkę bezpośrednio do żołądka.
To czy chirurg zdecyduje się założyć PEG czy jejunostomię zależy od stopnia zaawansowania choroby.
Gdyby np. hipotetycznie u Twojego Taty nowotwór z przełyku dałby naciek na żołądek i chirurg nie miałby możliwości podłączenia PEGa to żeby Twój Tatuś nie umarł z głodu podłączyłby Mu jejunostomię.
Oczywiście jest to specjalny pokarm i my te dożywianie załatwialiśmy przez Hospicjum. Także te worki z pokarmem otrzymywaliśmy do domu raz w miesiącu na cały miesiąc dawkowania po 1500cal. na dobę.
O tą jejunostomię czy PEG jeśli sami nie zapytacie onkologów to raczej lekarze sami nie wyjdą przed szereg i nie powiedzą , że istnieje taka możliwość dożywiania i wzmocnienia tym samym pacjenta by przestał chudnąć.
Ale najpierw co Wam życzę z całego serca by się okazało , że jest operacyjny i by jak najszybciej udało się usunąć to świństwo.
Pozdrowionka, trzymam kciuki. |
asia 1975
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-04-26, 08:20 Temat: Guz przełyku |
Powiem tak to dopiero początek walki przed wami z tym przebrzydlym rakolcem. Onkolog da skierowania na kolejne badania by sprawdzić czy jest operacyjny czy niestety nie. Dobrze byłoby napomknąć o trudnościach z przelykaniem jedzenia jeśli oczywiście takie są, o wymiotach jeśli występują wówczas podczas operacji chirurdzy zrobią albo jejunostomię albo PEGa by pacjent nie umarł z głodu to na pewno wzmocni i przestanie chudnąć. W razie pytań pisz, pozdrawiam i... Wiem jakie to trudne ale im szybciej to do ciebie dotrze tym szybciej zaczniesz działać w kierunku ratowania życia bliskiej Ci osoby. |
|
|